Knapzakfietsroute

van boerderij naar boerderij, met een knapzak in de wei

Zoals u waarschijnlijk al hebt gelezen in de Woudenberger en in de Doornse Krant "de Kaap" kan de Knapzakroute iedere dinsdag - vanaf de tweede dinsdag in mei tot en met de derde dinsdag in september - weer worden gefietst.

De start is bij de Weistaar, Rottegatsteeg 6 in Maarsbergen. Het betreft een fietstocht van 42 kilometer en een verkorte route van 26 kilometer, langs prachtige boerenerven, gelegen op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. U rijdt door een prachtig landschap van bos, heide en weiland, doorsneden door riviertjes en beken.

Fietsend langs de boerderijen valt op dat de meeste gebouwd zijn met de achterzijde, dus met de deeldeuren naar de weg of naar de plek waar het meeste land lag. Dit werd gedaan om de koeien direct de stallen te kunnen laten inlopen en om andere praktische overwegingen. Op verschillende plaatsen kunt u afstappen om een kijkje te nemen in de achtertuin van een boerderij.

De route begint bij de kaas-en museumboerderij de Weistaar in Maarsbergen. Hier kunt u de knapzak bestellen en vervolgens fietst u van boerderij naar boerderij, die te herkennen zijn aan de knapzak bij de ingang. U kunt de inhoud van de knapzak (broodje, drank, fruit) nuttigen onder een oude notenboom of in het open veld. U gaat door de landgoederen den Treek, Geerenstein en Anderstein en doorkruist het prachtige natuurgebied het Leersumse Veld. Het leuke van de fietsroute is dat u een sprongetje in de tijd kunt maken door een bezoek aan Hoeve "de Beek" te brengen, een heel oude hoeve met een rijke historie.

De fietsroute is gratis te verkrijgen bij de Weistaar, tel 033-2861943, de diverse deelnemende boerderijen en bij de VVV van Maarn tel 0343-444787 en bij de VVV Woudenberg.