Activiteiten

50-dingen boekje

Hoi, ik ben Eddy de Eekhoorn en ik neem je mee op reis door de tijd in Maarn. Ga je mee op avontuur?

 

(tekst door Gonny Thijssen)

50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12de in Maarn-Maarsbergen

Coosje Bakker van Maarn Maarsbergen Natuurlijk heeft het initiatief genomen voor het 50-dingenboek Maarn Maarsbergen. Op vrijdag 4 maart 2016 overhandigde zij het eerste boek aan groep 3 en 4 van de O.B.S. de Meent/Wereldkidz. De komende jaren wordt aan de groep 3 van de Maarnse en Maarsbergse scholen dit boek gratis uitgedeeld.

Lees meer: ...

De Grafheuvels

Zie je die heuveltjes van zand met hun ronde, bolle vorm? Dat noemen we grafheuvels. Hier liggen belangrijke mensen begraven uit de prehistorie; de tijd dat de mensen nog niet konden schrijven. 

Lees meer: De Grafheuvels

De Weistaar museum & boerderij

De Weistaar is een kaasboerderij, én een museum. Veertig jaar geleden begon de familie Van Wolfswinkel hier met het maken van kaas en boter . De familie woonde en werkte op de boerderij. Dat was in die tijd heel normaal. 

Lees meer: De Weistaar museum &...

Zwerfsteneneiland

Héél lang geleden was het héél koud in Europa en ook in Maarn. Die tijd noemen we de ijstijd. Brrr….het was zelf te koud om te schaatsen. Langzaam werd het weer warmer en het ijs ging smelten. 

 

 

Lees meer: Zwerfsteneneiland

Sterrenbos

Eigenlijk hebben we nu even een helikopter of vliegtuig nodig. Dan kunnen we even controleren of het Sterrenbos echt in de vorm van een ster is. 

Lees meer: Sterrenbos

Op expeditie gaan: Monnickendijk en Koeheuvels

In het gebied bij Woudenberg en Maarsbergen moest je lang geleden vaak uitkijken voor natte voeten. Het gebied lag laag en er was veel wateroverlast die weer vaak voor ruzie zorgde. 

 

 

Lees meer: Op expeditie gaan:...

Plantengrapjes maken: Vlechtheg

Aan de rand van een stuk land bij de Hoekenkamp staat een heel bijzondere heg, Je zou er misschien niet voor stoppen maar dat moet je toch eens doen. 

Lees meer: Plantengrapjes maken:...

Kasteel Maarsbergen

Vroeger, in het jaar 1134, was Ridder Fulco de baas op kasteel Maarsbergen. Tot hij een keer achterna werd gezeten door andere ridders en met paard en al een rivier in sprong. Hij riep dat als hij veilig aan de overkant zou komen, hij het kasteel aan de kerk zou schenken. 

Lees meer: Kasteel Maarsbergen

Huis te Maarn (Amersfoortseweg 2-2a)

Normaal bouw je eerst een huis en dan leg je de tuin aan. Bij Huis te Maarn ging dat precies andersom. Eerst kregen het park en de tuin vorm en toen ging men pas, in 1916, het huis bouwen. Ken je het witte huis van de Amerikaanse president? Daar lijkt Huis te Maarn qua ontwerp een beetje op.

Lees meer: Huis te Maarn...

Anderstein, Woudenbergseweg 9

Heel vroeger lag er op de buitenplaats Anderstein een boerderij, het Uilegat. Die hoorde bij kasteel Maarsbergen. In 1852, dat is meer dan 150 jaar geleden, werd het Uilegat gesloopt en kwam er een nieuw boerderijcomplex dat Anderstein werd genoemd. 

Lees meer: Anderstein,...

Buitenplaats De Hoogt

Weet je nog wat een buitenplaats was? De Hoogt is er ook eentje. Een vakantiehuis voor een rijke meneer, in dit geval De Beaufort uit Amsterdam die directeur van een bank was. Bij het huis hoorden een tennisbaan, een zwembad en ijskelder.

Lees meer: Buitenplaats De Hoogt

Buitenplaats de Laagt

De buitenplaats de Laagt oftewel het Berghuisje bestaat uit een huis dat aan een Zwitserse alpenhut laat denken te midden van een prachtig park. 

Lees meer: Buitenplaats de Laagt

Buitenplaats 't Stort, Amersfoortseweg 7

Pal naast de spoorlijn Utrecht-Arnhem werd in 1903 de buitenplaats 't Stort aangelegd. Die naam kreeg de buitenplaats door het vele zand dat hier was gestort tijdens de aanleg van de spoorlijn in 1845. 

Lees meer: Buitenplaats 't Stort,...

Buitenplaats Stameren, Amersfoortseweg 3

Meneer Willem Gerrit Wendelaar uit Amsterdam liet meer dan 100 jaar geleden de buitenplaats Stameren bouwen. Hij had een soort groot stuk heide  gekocht en liet hier een groot huis bouwen met een stal en een koetshuis. 

Lees meer: Buitenplaats Stameren,...

Zoek de Oude Wijkerweg op; wegwijzers

Het plaatsje Maarn wordt al genoemd op een heel oude oorkonde uit 1028, de tijd van de ridders. Maarn lag aan ‘De groote Weg van Wijk na Amersfoort’ (oftewel de weg van Wijk bij Duurstede naar Amersfoort). 

Lees meer: Zoek de Oude Wijkerweg...

Schaatsen op het Henschotermeer

Als je in Maarn/Maarsbergen of in de buurt woont, heb je een heerlijk groot natuurlijk zwembad in je achtertuin. Het Henschotermeer! Vroeger was dit een zandvlakte en was er helemaal geen water. 

Lees meer: Schaatsen op het...