Herfstommetje (27-09-2008)

Het Maarnse Ommetje is een cultuurhistorische wandeling van ongeveer 9 kilometer waarbij de natuur zeker niet vergeten wordt. De wandeling start bij het NS-station van Maarn. We lopen via het historische tuindorp (1924), het begin van Maarn als dorp. Ons tuindorp is een van de best bewaarde tuindorpen in Nederland, destijds gebouwd als huisvesting voor spoorwegpersoneel. Met 75 woningen, drie winkels en een school en een klein plantsoentje vormt het een fraai geheel.

Er is nog veel meer over Maarn te vertellen, maar dat doen we wel tijdens de wandeling. Kent u bijvoorbeeld de Koeheuvels (zie foto), het oude kerkenpad Droststeeg, de kampontginningen bij Eijkelenburg, de Bijleveldpoel? U gaat het allemaal zien, en krijgt er de nodige toelichting bij.

Wij pauzeren halverwege in het motel Maarsbergen waarvan het voorhuis uit de 17e eeuw een fraai monument is. Ook Maarsbergen heeft een lange en interessante geschiedenis waar voor de geoefende kijker nog veel van te zien is. Ook hier zal het een en ander tijdens de wandeling worden toegelicht. Via de oude Meersbergse Buurt en de Buurtsteeg passeren we nog grafheuvels en urnenvelden om daarna weer terug te keren in het dorp Maarn. Het Maarnse Ommetje moet je als inwoner van deze prachtige gemeente gewoon een keer meegemaakt hebben.

Verzamelen: Bij het station in Maarn, ingang noordzijde bij bakker Van de Pol.
Vertrek: Om 9.30 uur, we zijn om ongeveer 13.30 uur weer terug.