Open Monumentendag (12-09-2009)

Het thema van de Open Monumentendagen van dit jaar is 'Op de kaart'. De Cultuurhistorische Commissie van MMN doet dit jaar op bescheiden wijze mee door de kern van Maarsbergen op de kaart te zetten. We doen dit op drie manieren.

Ansichtkaarten

Allereerst is er een expositie van oude ansichtkaarten uit de collectie Rien Pater over de kern van Maarsbergen. Je kunt er vele prachtige beelden zien van het dorp in vroeger tijden. Natuurlijk met enige nadruk op monumenten zoals bijvoorbeeld de Dorpskerk, De Kleine en Grote Bloemheuvel, het verdwenen Station en Villa Anderstein.

Topografische kaarten.

Bij de tweede manier maken we gebruik van topografische kaarten. Er is een expositie opgezet waarin deze kaarten centraal staan. Je kunt er bijvoorbeeld zien hoe de kern van Maarsbergen in de loop van de tijd is verschoven.

Vroeger lag het zwaartepunt rond het kasteel, de Maarsbergse Buurt. Nu ligt de kern van Maarsbergen meer naar het noorden, rond de Dorpskerk. In de expositie worden een aantal posters getoond die naast fragmenten van topografische kaarten ook oude opnamen en beschrijvingen laten zien van monumenten in de kern van Maarsbergen. Verder tonen we reproducties van de prachtige kaart van Justus van Broeckhuijsen uit 1716, een oude kaart van de gemeente Maarn uit 1876 en natuurlijk onze eigen Cultuurhistorische Waardenkaart.

Cultuurhistorische wandeling

De derde manier van 'op de kaart zetten' hebben we gerealiseerd door het uitzetten van een korte cultuurhistorische wandeling door Maarsbergen. De bezoekers kunnen deze wandeling langs Maarsbergse monumenten en andere interessante objecten onder begeleiding of individueel gaan maken. Een uitgebreide geïllustreerde routebeschrijving is beschikbaar (1 Euro)

.

125 jaar Dorpskerk

De Open Monumentendag vindt plaats in Het Gebouwtje achter de Dorpskerk van Maarsbergen op 12 september 2009 van 10.00 tot 17.00 uur. We werken bij dit alles samen met het bestuur van de Dorpskerk die dit jaar 125 jaar bestaat. In dezelfde ruimte worden oude filmpjes vertoond die Maarsbergen en haar bewoners in vroeger tijden laten zien. De Dorpskerk zelf, inclusief de consistoriekamer, staat open en kan worden bezichtigd. Er zijn deskundige gidsen aanwezig voor het beantwoorden van vragen en er is een gratis folder beschikbaar over de geschiedenis van de kerk. Ook kan er op gezette tijden worden geluisterd naar orgelspel.

Kortom, op 12 september 2009 is er van alles te doen in en rond de Dorpskerk van Maarsbergen. Neem de kans waar om eens op zaterdag naar de kerk te gaan!

Lees hier het verslag: Open Monumentendag