Sprengenwandeling (27-09-2009)

Dicht bij bebouwing, wegen en spoor maken we een cultuurhistorische natuurwandeling. Sprengen zijn grotendeels gegraven waterlopen, met boven aan de zogenaamde 'sprengenkoppen'. Het water stroomde van de hoger gelegen heidevelden ten noorden van de Arnhemse Bovenweg naar de Kromme Rijn.

De landgoedeigenaren gebruikten dit water voor hun vijvers en grachten en als drinkwater. In de loop van de vorige eeuw trad er verval en versnippering van de sprengen op.

Driebergenaar Ton van Zeijts gaf de eerste aanzet tot het verrichten van onderzoek en het uitvoeren van veel achterstallig onderhoud. Op deze wandeling kunt U genieten van twee sprengenstelsels van het landgoed Sparrendaal. Deze wandeling loopt onder andere door de Heidetuin.

Verzamelen: Bij het dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5 te Maarn.
Vertrek: Om 14.00 uur, we rijden zoveel mogelijk met elkaar mee.
Wilt U liever fietsen, dan verwachten we U om 14.15 uur op de parkeerplaats van ‘Het Wapen van Rijsenburg’ te Rijsenburg.
Opgeven bij: Per e-mail bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon bij Jeltje Bijleveld 0343-442203
Ook als u op het laatste moment mocht besluiten mee te gaan, dan bent u welkom!

Lees hier het verslag: Sprengenwandeling