Open Monumentendag (11-09-2010)

Met genoegen presenteert de CHC het onderstaande programma voor de Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september 2010. Het thema van is dit jaar 'De smaak van de 19e eeuw' en daarbij zou je aan eten kunnen denken, aan de wijze waarop je je huis inricht of aan kleding. Wij hebben het in een andere richting gezocht, namelijk de inrichting en beleving van het landschap. Ook daarin is de 'Smaak van de 19e eeuw' duidelijk herkenbaar.

Het accent in ons programma ligt op een trend die aan het eind van de negentiende eeuw werd ingezet, namelijk de bebossing van de Heuvelrug, het bouwen van buitenhuizen, het ontstaan van landgoederen en de ontsluiting van het gebied door de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem. De smaak op het gebied van de beleving van het buitengebied van die tijd veranderde ons landschap ingrijpend. Dit verhaal wordt verteld en geïllustreerd op de volgende locaties en tijden.

Het accent in ons programma ligt op een trend die aan het eind van de negentiende eeuw werd ingezet, namelijk de bebossing van de Heuvelrug, het bouwen van buitenhuizen, het ontstaan van landgoederen en de ontsluiting van het gebied door de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem. De smaak op het gebied van de beleving van het buitengebied van die tijd veranderde ons landschap ingrijpend. Dit verhaal wordt verteld en geïllustreerd op de volgende locaties en tijden.

Landgoed Stameren

Dit buitenhuis ligt enigszins verscholen in het bos aan de Amersfoortse weg 1a. Uitsluitend op zaterdag 11 september om 9.30 en 13.30 uur wordt hier een inleiding gehouden door Simon Klingen, deskundige op het gebied van bossen en bosbeheer. Deze inleidingen vinden plaats in de hal van het landhuis en behandelen de gedaanteverwisseling van het landschap. Verder heeft de kunstenaar Leonoor Baaten in opdracht van organisatie De Tussentijd, gevestigd in de nabijgelegen villa 't Stort, in huize Stameren een kunstroute uitgezet met de titel 'Life is a-maze-in'. Ten tijde van de bouw vond je op de Utrechtse Heuvelrug ter plaatse slechts uitgestrekte heidevelden waar schaapskudden graasden. Waar je vroeger bij huize Stameren in alle richtingen kon genieten van adembenemende vergezichten vinden we nu uitgestrekte bossen, zie de foto. Nu is alleen voor het huis is nog wat heide te vinden.

Maartens Maartenshuis

Ook dit buitenhuis ligt enigszins verscholen in het groen aan de Amersfoortseweg 98. Uitsluitend op zaterdag 11 september 2010 om 10.30 en 12.30 uur kan men deelnemen aan een rondleiding door bestuursleden van de Stichting Maarten Maartenshuis. Het huis, ontworpen eind 19e eeuw en gebouwd voor de familie Van der Poorten Schwartz, heette aanvankelijk Zonheuvel. Het is doorgaans voor publiek gesloten, maar wordt op zaterdag 10 september 2010 opengesteld van 10.30 tot 13.00 uur. Het nabijgelegen restaurant is bij deze gelegenheid geopend.

Zwerfsteneneiland

Het Zwerfsteneneiland is te vinden in de Zanderij bij Maarn, die is onstaan na de doorgraving van de Utrechtse Heuvelrug bij de aanleg van de spoorlijn Utrecht - Arnhem. Het is een een Aardkundig Monument en daarnaast ook een kunstwerk met respectabele (cultuur)historische achtergronden die rechtstreeks verwijzen naar de aanleg van de Rhijnspoorweg in 1838. De ingang is te vinden aan de Bergweg te Maarn. Uitsluitend op zaterdag 11 september om 11.15 uur kan men deelnemen aan een rondleiding van ongeveer 70 minuten onder leiding van Wim Hoogendoorn, initiatiefnemer en auteur van een boek over het Zwerfsteneneiland.

Perron 3 / voormalig NS-station Maarn

Nogal verscholen is aan de Stationsweg 1 het voormalige station van Maarn te vinden, zie de foto hiernaast. Het station viert het honderd jarig jubileum en ter gelegenheid van dit feit keert één van zijn beroemdste bezoekers, de Duitse Keizer Wilhelm II, hier per antieke auto terug. Deze gebeurtenis vindt uitsluitend plaats op zaterdag 11 september om 15.30 uur, en dus niet op zondag 12 september. De keizer en zijn echtgenote bezoekende jubileum expositie in Atelier Perron 3, gevestigd in het oude station. Te zien zijn historisch fotomateriaal, 'trein'-schilderijen van Rein Pol, beelden van Petra de Vree, een expositie van oude ansichten over honderd jaar station Maarn van Rien Pater en modeltreinen van Hans Hanenbergh. Perron 3 is zowel op zaterdag 11 als op zondag 12 september 2010 geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Landgoed 't Stort

Waar alle eerder beschreven objecten niet of nauwelijks van de weg af te zien zijn is Huize 't Stort prachtig zichtbaar aan de Amersfoortseweg 9. De begane grond van dit buitenhuis, waar de organisatie De Tussentijd is gevestigd, is op zaterdag 11 én op zondag 12 september 2010 van 9.30 tot 16.30 uur open voor het publiek. In de nabijgelegen villa Stameren heeft de kunstenaar Leonoor Baaten in opdracht van De Tussentijd een kunstroute uitgezet met de titel 'Life is a-maze-in', deze komt in de plaats van de eerder aangekondigde expositie 'Stiltekunst'. Zowel op zaterdag 11 als op zondag 12 september 2010 vindt er om 11.00 en 14.30 uur een interactieve lezing plaats over 'De tussentijd; route naar verbindend leiderschap' door Debbie Molhuizen, oprichter van de organisatie en auteur van het boek 'De tussentijd'. Deze lezing duurt ongeveer 45 minuten.

Landgoed Stameren
Amersfoortseweg 1a
Simon Klingen vertelt over Veranderd Landschap za 9.30 en 13.30 uur.
Maarten Maartenshuis
Amersfoortseweg 98
Open op za 10.30 tot 13.00 uur met rondleidingen om 10.30 en 12.30 uur.
Zwerfsteneneiland
ingang Bergweg
Za 11.15 uur rondleiding onder leiding van Wim Hoogendoorn
Oude station Maarn
Stationsweg 1
Open za en zo van 12.00 tot 17.00 uur, expositie 100 Jaar Station Maarn
met foto's, modeltreinen, oude ansichten en beelden.
Za 15.30 uur aankomst Keizer en Keizerin in een antieke auto.
Landgoed 't Stort
Amersfoortseweg 9
Open za en zo van 9.30 tot 16.30 uur, op zaterdag en zondag 11.00
en 14.30 uur workshop 'De tussentijd' door Debbie Molhuizen.

Lees hier het verslag: Open Monumentendag