Dauwtrappen (02-06-2011)

Geheel volgens traditie zal ook dit jaar op Hemelvaartsdag (donderdag 2 juni) weer het dauwtrappen worden georganiseerd. We verzamelen om 6.00 uur ('s ochtends dus) op buitenplaats De Viersprong (bij de kruising van de wegen Maarn-Amersfoort en Zeist-Woudenberg, vanouds 'Quatre Bras') voor een wandeling over het landgoed Den Treek Henschoten.

De historie van het dauwtrappen gaat een flink aantal jaren terug, zo lezen we op de website van Vroege Vogels: "De gewoonte om 's morgens in alle vroegte de natuur op te zoeken staat op nummer 27 in de top honderd van belangrijkste Nederlandse tradities van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Dauwtrappen of 'hemelvaren' is een gebruik waarvan in de negentiende eeuw al sprake was. Mensen kenden aan dauw magische krachten toe. Ze stonden op Hemelvaartsdag om drie uur 's morgens op om op hun blote voeten in het bedauwde gras te gaan dansen en zingen. De dauw zou een genezende werking hebben en onder meer zeer heilzaam zijn tegen zomersproeten."

Datum: Donderdag 2 juni 6.00 uur
Vertrek: De Viersprong / Quatre Bras
Opgave: Michiel Keizer, tel 0343-443744 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dauwtrappen