Dauwtrappen (17-05-2012)

We zetten een traditie voort. Ook dit jaar organiseert MMN weer het dauwtrappen op Hemelvaartsdag. We hebben deze maal een nieuwe route gekozen. De tocht begint bij de Theresiakerk. Onder leiding van Richard Zweekhorst lopen we via 't Stort en het oude station van Maarn naar landgoed Noordhout.

Het Noordhout is een van de weinige plekken op de Utrechtse Heuvelrug die in de negentiende eeuw al bebost waren. Het wordt wel een van de tien mooiste natuurgebieden van Nederland genoemd. Al in 1850 heeft de familie Van Eeghen het terrein bebost. Hierdoor is de begroeiïng ouder dan de bossen in de directe omgeving. Het beheer op landgoed Noordhout is erop gericht natuurlijke processen hun gang te laten gaan. Dit komt het best tot uiting in het bosreservaat waar helemaal niet beheerd wordt, met uitzondering van het verwijderen van vogelkers. Op deze plek mag de natuur dus volledig haar eigen gang gaan. Het bosreservaat is niet toegankelijk voor publiek, de rest van Noordhout wel.

De historische akkers van Noordhout worden ecologisch beheerd. Zeldzame akkerkruiden krijgen daardoor de kans om te groeien tussen de gewassen. Op de akkers worden diverse graansoorten zoals gerst, haver, winterrogge en ook triticale, een kruising van drie graansoorten op ecologische wijze verbouwd.

(Bron: www.utrechtslandschap.nl, zie ook een reeks foto's van Henri Floor, waarvan er in dit artikel één wordt getoond.)

Datum: Donderdag 17 mei 2012.
Aantal deelnemers: Minimaal 6, maximaal 20.
Tijd en plaats: Verzamelen om 06.00 uur bij de Theresiakerk in Maarn.
Informatie en aanmelden: Email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voorbereiding: Warme kleding, wandelschoenen en een goed humeur.

Degenen die Richard kennen, weten dat hij ons hier nog veel meer over zal kunnen vertellen. Na het landgoed Noordhout vervolgen we onze tocht via 't Hoogt of De Laagt terug naar de kerk. U wordt verzocht zich voorafgaand aan de tocht aan te melden. Als er te weinig deelnemers zijn gaat de tocht niet door.

Lees hier het verslag: Dauwtrappen 2012

door: Michiel Keizer