Open Monumentendag 2012

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur zijn de historische buitenplaats Maarsbergen en het boerenerf van de voormalige pachtboerderij De Cruijvoort te bezoeken. Het geheel ademt de sfeer van begin 20ste eeuw. Voor meer informatie kunt u vooraf contact opnemen met de voorzitter van de Cultuurhistorische Commissie Maarn-Maarsbergen, Thijs Meinders, telefoon 0343-410458; e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De regiobrochures zijn te verkrijgen in Maarn bij de bibliotheek en de VVV-balie bij bakker Van de Pol. Op de dag zelf kunt u voor informatie en brochures, waaronder een nieuw boekje over het ontstaan van de Heerlijkheid Maarsbergen in de 2de helft van de 17de eeuw, terecht op de opengestelde locaties.

Kasteel Maarsbergen

Op het gelijknamige landgoed ligt Huis Maarsbergen aan de Maarnse Grindweg 30. De buitenplaats Maarsbergen heeft een historie die teruggaat tot 1134 toen ridder Folcoldus het grondgebied van Maarsbergen schonk aan de Norbertijner abdij van Berne bij Heusden. Het proosdijcomplex werd in 1656 gekocht door de rijke Amsterdamse koopmanszoon Samuel de Marez en omgevormd tot een luxe buitenplaats met een formele tuin en een uitgestrekt lanenstelsel. Eerst werden het omgrachte proosdijhuis-kasteel en de voorburcht onder handen genomen.

historische buitenplaats Maarsbergen Koetshuis

Enkele jaren later begon hovenier Christiaen van Staden met de aanleg van een 2000 meter lang en 500 meter breed geometrisch park. Hierin werden bestaande landschapselementen zoals de Folcoldusberg, de eendenkooi, wegen en boerderijen opgenomen. Wat hiervan nu nog is te zien en wat er later is veranderd en verdwenen, onder meer door de aanleg van de snelweg de A12, wordt verteld op de Open Monumentendag en kunt u lezen in het nieuwe boekje van David Vroon.

Op 8 september is in verband met werkzaamheden rond het viaduct in de A12 is de Woudenbergseweg ter plaatse geblokkeerd. Hierdoor is vanuit Maarn Noord en Maarsbergen de Maarsbergse Buurt per auto minder goed bereikbaar.
Landgoed Maarsbergen is overigens uitstekend bereikbaar per fiets!

Activiteiten

Vrijwilligers in traditionele kledij van 100 jaar geleden heten u op 8 september welkom. Op een korte rondwandeling ontmoet men de pachtboer en zijn vrouw, dienstmeisjes bij het grote huis, de kasteelvrouwe, de koetsier, de tuinbaas en de jachtopziener. Zij vertellen over het wonen en werken op de historische buitenplaats. Ook de schaapherder is er met zijn kudde.
Kunsthistorica Catharina van Groningen houdt om 10.30 en 13.30 uur een korte lezing. Verder is het mogelijk om onder leiding van de landgoedeigenaresse Willemina van der Goes-Petter een wandeling te maken. Deze wandelingen starten om 11.30, 12.30, 14.30 en 15.30 uur. Het kasteel zelf is niet opengesteld. Bij de Oranjerie uit 1905 is de theetuin opengesteld voor het publiek.

Boerenerf De Cruijvoort

Deze boerderij ligt aan de Maarnse Grindweg tegenover huis Maarsbergen. De Cruijvoort is nu een woonhuisboerderij. Vroeger woonde hier één van de pachtboeren van Kasteel Maarsbergen. De luiken zijn nog altijd geschilderd in de Maarsbergse kleuren. Al in 1716 wordt De Cruijvoort genoemd en afgebeeld. De naam verwijst waarschijnlijk naar een doorwaadbare plaats voor karren. In 1889 is de boerderij grotendeels vernieuwd. Op zaterdag 8 september is hier heerlijk vers gebakken brood te verkrijgen en herleeft het gemengde boerenbedrijf zoals het vroeger was in deze streek. Er wordt gedorst, gevlegeld en gebakken en er zijn demonstraties van oude ambachten.

Programma voor de kinderen

Op vrijdag 7 september 2012 is er een speciaal programma voor schoolkinderen. In samenwerking met de basisscholen van Maarn en Maarsbergen kunnen de leerlingen van de hoogste groepen hun eigen educatieve versie van deze Open Monumentendag beleven. Voor deze gelegenheid heeft Marjolein Copier een speciale lesbrief vervaardigd. Gebruik de volgende links om de lesbrief te downloaden en in te zien:

  • Lesbrief in pdf formaat: LesbriefOMD2012.pdf
    Voor het lezen van de lesbrief heeft u Adobe Reader nodig.

    U kunt dit gratis downloaden via

door: Marjolein Copier