Nieuwjaarslezing 'Ontwikkelingshulp werkt' (05-01-2013)

In een tijd waar de overheid het budget op ontwikkelingshulp ernstig kort blijken particuliere initiatieven als paddenstoelen uit de grond te schieten. Door op lokaal nivo met de juiste mensen in contact te komen wordt maatwerk verricht. Een doorslaggevende factor in het succesvol maatwerk is het gegeven dat het plaatsvindt vanuit het hart en geld tot een middel is gedegradeerd.

Sboniso Phakathi ('Spoon') is verpersoonlijking van deze vorm van maatwerk. Met zijn 'Rights for Rhino’s walk' liep Spoon 2000 km van Johannesburg naar Kaapstad met het doel de lokale bevolking te informeren over de misstanden rondom de neushoornstroperij. Onderweg vertelde het verhaal aan 16000 kinderen in alle lagen van het onderwijs. De reis werd, mede door alle media aandacht, een enorm succes.

Spoon woont in een gebied waar HIV en werkeloosheid dagelijks invloed hebben op de maatschappij. In plaats van bij de pakken neer te zitten is Spoon strijdvaardig en vastbesloten een verandering in gang te zetten. Het verhaal van Spoon is indrukwekkend en maakt onze economische crisis tot een lachertje. Het werk en de energie van deze man zijn ongelofelijk. Het mooiste echter blijft de visie en het vermogen problemen te verwoorden en oplossingen in gang te zetten.

Spoon heeft zijn werkgebied in de straatarme Limpopo provincie in Zuid Afrika. Dicht tegen het welbekende Krugerpark begon Spoon als undercover infiltrant om de georganiseerde roof van neushoorn horens een halt toe te roepen. Als één van de weinige kinderen in het gebied kreeg Spoon de kans zich te ontwikkelen. Nu zet hij zich met volle overgave in om de waarden van de wildernis met kinderen te delen. In de plaats Acornhoek startte hij Green Kidz Initiative waarbij basisschoolkinderen kennis maken met moestuinen, neushoorns, voetbal en ecosystemen. Spoon beseft dat hij een kans heeft gehad die voor niet veel kinderen in weggelegd. Nu zet hij zich in om andere kinderen dezelfde kans te bieden en zo een verandering in het uitzichtloos bestaan in gang te zetten. Een verandering vanuit de eigen samenleving en op eigen kracht met het doel de nieuwe leiders van de toekomst op te leiden.

MMN nodigt iedereen uit te komen luisteren naar het verhaal van Sboniso Phakathi, de lezing is zeer geschikt voor ouders met kinderen (vanaf 12 jaar). Let op, de voertaal van de lezing is Engels! Spoon werkt veel met kinderen in Zuid Afrika en ook voor hen is de lezing goed te volgen. De lezing is gratis voor iedereen en de kosten worden gedragen door MMN en Tuinen van Vroeger. Als u na de lezing de katalysator wil zijn in een project dan is er de mogelijkheid om te geven vanuit uw hart. Het bedrag zal voor 100% beschikbaar gesteld worden voor een project van Spoon.

Wanneer: zaterdag 05 januari 14.30 - 16.00 uur,
zaal open vanaf 14.15 uur.
Waar: Dorpshuis De Twee Marken in Maarn., de grote zaal
Opgeven: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Opmerking: Let op, de voertaal van de lezing is Engels!
de lezing goed te volgen, ook voor kinderen
Kosten:  geen, uw vrijwillige bijdrage zal ten goede komen aan het project van Soon

door: Sbonioso Phakathi en Richard Zweekhorst