Lezing MMN: Archeologie algemeen en in het bijzonder van Maarn Maarsbergen (20-3-2014)

Als je nu naar de dorpen Maarn en Maarsbergen kijkt dan is het niet direct duidelijk dat ze een oude geschiedenis hebben. Maar dat is wel degelijk zo! In Maarn is al in 1028 sprake van enkele hoeven die het begin vormden van de Maarnse Eng. 

Ook op de zandrug waar de voormalige boerderijen de Haar en Eikelenburg nog steeds te vinden zijn is sprake van oude kampontginningen. En dan hebben we natuurlijk Huis Maarsbergen dat al heel lang geleden in 1134 begon als de uithof van een klooster in Berne aan de Maas. Waarschijnlijk waren er rond deze uithof toen al ontginningen die nog steeds terug te vinden zijn. En ook in het noordelijk deel van Maarsbergen rond de Rottegatsteeg vinden we zeer oude kampontginningen. Van deze geschiedenis is door geschreven bronnen en oude kaarten al het een en ander bekend. En het aardige is dat van deze geschiedenis ook nog steeds veel terug te vinden is in het landschap dat door deze ontginningen werd gevormd. Naast het onderzoek van geschreven bronnen kunnen natuurlijk ook archeologische vondsten meehelpen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

Maar als we nog verder terug willen in de tijd? Zijn er misschien sporen uit de Romeinse tijd terug te vinden? En zwierven in Maarn en Maarsbergen vóór het jaar nul al nomaden rond? Of is er misschien zelfs sprake van nederzettingen waar verre voorouders woonden en werkten? Dit zijn allemaal intrigerende vragen waar bij gebrek aan geschreven bronnen eigenlijk alléén de archeologie ons verder kan helpen. Zeker is in ieder geval dat er in Maarn en Maarsbergen grafheuvels te vinden zijn. Eén van de mooiste ligt op het stuk heide aan de Buursteeg nabij De Halm, zie de foto. In die buurt zijn overigens ook raatakkers en een urnenveld gevonden. Het zou best wel eens kunnen zijn dat er op die plek tussen Maarn en Maarsbergen een prehistorische nederzetting gelegen heeft. Maar hoe kom je daar nu achter?

De lezing is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met de archeologie in het algemeen en de archeologie van Maarn en Maarsbergen in het bijzonder. De lezing wordt gegeven door Annemarie Luksen, gemeentelijk archeoloog. Vóór de pauze zal zij zichzelf voorstellen en iets vertellen over haar werk bij de gemeente en de archeologie in het algemeen. Over welke tijdperken hebben we het en over wat voor soort vondsten gaat het eigenlijk? Hoe brengen we de archeologische waarden van een gebied in kaart? Hoe gaat een opgraving in z’n werk en wat kunnen we er van leren? Na de pauze richt Annemarie zich op de archeologie van Maarn en Maarsbergen. Wat is er in het gebied van onze dorpen tot nu toe al gevonden? En wat verwachten we nog te kunnen vinden? En als je de archeologische puzzelstukjes bij elkaar legt, wat voor beeld van de prehistorie van Maarn en Maarsbergen onstaat er dan? En wat zouden we graag nog meer willen weten? Mocht u trouwens zelf archeologische vondsten gedaan hebben, neem ze dan mee. Dan kan Annemarie ze bekijken en er iets zinnigs over zeggen. En tenslotte ... ga beslist niet zélf graven. Mocht u vermoedens hebben dat er iets te vinden is, éérst Annemarie bellen!

Spreker Annemarie Luksen
Wanneer: 20 maart 2014  20.00u - 22.00u
Locatie: De Twee Marken
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of of 0343 431617
 
Kosten:  vrijwillige bijdrage

Lees hier het verslag: Verslag: Archeologie algemeen en in het bijzonder van Maarn Maarsbergen (20-3-2014)