Open Monumentendag 2014

Open Monumentendag zaterdag 13 september 2014 - Toerist in eigen dorp

Het thema van de Open Monumentendag is: ‘Op reis’. De Cultuurhistorische Commissie Maarn-Maarsbergen (CHC) vertaalde dat in ‘Op reis naar Maarn’. Ons dorp was en is geliefd bij rust- en natuur¬minnende vakantiegangers. We nodigen u daarom uit voor een fietstocht langs vier campings / vakantieparken, die een interessante ontwikkeling doormaakten. Wees eens ‘toerist in eigen dorp’ !

Historische buitenplaatsen.

Aan het begin van de 20e eeuw zochten de rijken uit de grote stad rust en verpozing op het platteland. Zij bouwden daartoe grote buiten¬plaatsen als zomerverblijf. Je zou het kunnen zien als een eerste stap naar het eigen vakantiehuis. Een voorbode van het toerisme?
Villa ’t Stort (zie de foto hiernaast), de Buiten¬plaats Stameren, Huize De Hoogt, De Laagt met het Berghuisje, Huis te Maarn en Huize Landeck koesteren we nu als erfgoed.

 

Hotels en pensions.

Vóór de tweede wereldoorlog werd reizen populair. Welgestelden kozen hotels als reisdoel, meestal gelegen in de bossen. In en om Maarn hadden we bijvoorbeeld Huize Stameren, Quatre Bras en TWED. Na de oorlog kwamen er nieuwe initiatieven: de pensions en het verhuur van kamers door particulieren. De pensions Tjimara, Bergzicht, De Koeheuvels en Klein Maarn (zie de foto hiernaast) waren een begrip en ook bij gewone huizen verschenen bordjes ‘Kamers te huur’.

 

Kamperen.

Ook de gewone man uit de stad zocht rust en ontspanning in een groene omgeving. De een zocht een goedkope vorm, de ander wilde vooral ‘terug naar de natuur’: de tent werd ontdekt. Ook in Maarn speelden boeren en particulieren in op die trend: dit werd dus het ontstaan van kampeerboerderijen (zie de oude ansicht van De Halm hiernaast), campings en vakantieparken.

 

Massatoerisme.

In de jaren ’50, ’60 en ’70 was er een stormachtige ontwikkeling in het toerisme. Iedereen wilde met vakantie en aanvankelijk richtte men zich vooral op vakanties in eigen land. Na de tenten kwamen er tenthuisjes. Al snel opgevolgd door kleine, romantische ‘boshuisjes’, geschikt voor hele gezinnen (zie de foto links). De huisjes werden groter, de caravans deden hun intrede, gevolgd door kleine stacaravans, grotere stacaravans, mobile homes en campers.

Deelnemende campings/vakantieparken.

Laag Kanje & Noordwest Kanje, Eikelenburg, De Halm en De Maarnse Berg stellen op 13 september 2014 vanaf 10.00 uur hun terreinen open om belangstellenden iets te laten zien en te laten horen over heden, verleden en toekomst van hun onderneming. Op de vier deelnemende Maarnse campings/vakantieparken zijn nog verrassende en belangrijke sporen van de ontwikkelingen te zien. Er zijn rondleidingen en over elke plek stelde Rien Pater een tentoonstelling van oude ansichtkaarten samen. Die vindt u in de restaurants op de campings/vakantieparken.

Vier terreinen, vier korte wandelingen.

Vier campings/vakantieparken zetten hun deuren op zaterdag 13 september gastvrij open vanaf 10.00 uur. De fietstocht die de CHC heeft uitgestippeld, voert langs vier heerlijke vakantieplekken.

  • De eigenaren hebben allemaal een korte wandeling over hun eigen terrein uitgezet, zodat u in 20 tot 30 minuten de sfeer kunt proeven. Elke wandeling start bij het restaurant.
  • Daar is ook elke keer een kleine tentoonstelling van historische ansichtkaarten te zien.
  • De beheerders hebben op deze Open Monumentendag (OMD) ieder een leuke OMD-aanbieding  op de horeca-kaart!
  • Op twee momenten per dag is er een rondleiding met gids. Daar vertellen de eigenaren iets over het bedrijf waar zij hun ziel en zaligheid in steken. Hieronder de tijden voor deze verkenningen:
Allure Park Laag Kanje & Bungalowpark Noord West Kanje 10.00 uur 13.00 uur
Vakantiecentrum De Maarnse Berg 10.00 uur 13.00 uur
Camping Eijckelenburg 11.00 uur 14.00 uur
Vakantiecentrum De Halm 12.00 uur 15.00 uur

U kunt de fietsroute ook op andere dagen gaan rijden met de kaart in deze digitale versie : OMD_2014 RouteBeschrijving

De jeugd verkent De Halm.

Gewoontegetrouw biedt de CHC de leerlingen van de groepen 7 en/of 8 van het basisonderwijs op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag een levendige les over ons cultuurhistorisch erfgoed aan. Dit jaar gaan zij op bezoek bij De Halm om te ontdekken waar nog sporen en verwijzingen naar het vroegere toerisme te vinden zijn.
 

door: Marjolein Copier & Gijs van Roekel