Wat vliegt daar in de schemer? (26-05-2016)

Wilt u ook iets meer leren over de natuur en houdt u ervan om in de buitenlucht te genieten van wat de natuur te bieden heeft? Volg dan een minicursus bij Maarn Maarsbergen Natuurlijk in samenwerking met Maarnwijzer.

Veel mensen zijn bang voor vleermuizen. Waarschijnlijk door de vele verhalen die er over dit bijzondere zoogdier de ronde doen.
Sommige mensen vinden vleermuizen angstaanjagend; mogelijk gevoed door het feit dat enkele
kleine soorten van bloed leven en om die reden worden zij vampiers genoemd.

Vampiervleermuizen komen alleen op de Amerikaanse continenten voor en drinken meestal bloed bij dieren en niet bij mensen…. Wel kunnen vampiervleermuizen ziekten, zoals hondsdolheid overbrengen. Wij beperken ons deze avond tot de niet-bloeddorstige Nederlandse soorten.

Verder doen ook verhalen de ronde dat vleermuizen per ongeluk in het haar van mensen vast komen te zitten. Hoewel niet onmogelijk, is dit wel bijzonder onwaarschijnlijk. Een losse haar is voor vleermuizen weliswaar niet te peilen, maar een hele bos haar (en nog belangrijker, het hoofd dat daaronder zit) is met behulp van hun echolocatie goed te ontwijken!

Kortom vleermuizen zijn veel leukere zoogdieren dan de meeste mensen denken. Wij zullen u informeren over het wel en wee van deze in onze omgeving voorkomende vleermuizen. De avond is opgebouwd uit een stukje theorie met aansluitend vanaf ongeveer 21.30 uur een speurtocht naar de vleermuizen met behulp van een batdetector zodat wij ze ook kunnen horen.


Wanneer: donderdag 26/5 20.00-23.00
Locatie: de Twee Marken, Tromplein 5 in Maarn.
Docenten: Leendert  v.d. Velden en Bea Gaikhorst (docenten IVN Heuvelrug en Kromme Rijn)
Inlichtingen: Gerda Schregardus 0343431617 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aanmelden:  verplicht via  www.maarnwijzer.nl
Kosten: leden MMN €5,-; niet leden MMN  €10,-