Open zolder Raadhuis Maarn op zaterdag 11 mei 2019

20181208 Presentatie MaarnSpoorU bent op zaterdag 11 mei 2019 welkom op de geheel in stijl gerestaureerde zolder van het voormalige raadhuis uit 1925, Raadhuisplein 1 in Maarn. De toegang en de koffie zijn gratis.

 Om 11 uur zal Ted Kuijpers u aan de hand van een fotopresentatie meenemen naar 2018 toen herdacht werd dat 75 jaar eerder een Lancaster bommenwerper in Maarn neerstortte waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. Nakomelingen van een van die bemanningsleden, boordschutter W.P. Smith, waren toen aanwezig. Het wordt een persoonlijk verhaal over de ervaringen van de familie Smith.

Tevens is er een expo over het zelfde onderwerp.

De zolder is bereikbaar via twee trappen.

Open zolder Raadhuis Maarn op 11 mei met terugblik op Lancastercrash.

Vorig jaar is herdacht dat 75 jaar daarvoor een Lancaster bommenwerper is neergestort op De Pol in Maarn, waarbij alle zeven bemanningsleden het leven verloren. Marjolein Copier en Ted Kuijpers hebben de herdenking toen georganiseerd onder auspiciën van de cultuurhistorische commissie van Maarn Maarsbergen Natuurlijk, en die van het 4 mei comité Maarn/Maarsbergen. 

Marjolein en Ted kijken met buitengewoon veel warmte terug op de ontmoeting met de nabestaanden van William Patrick Smith, boordschutter van de Lancaster.

“Bij de voorbereidingen voor de herdenking hadden we veel mailcontact met de kleindochter van deze W.P. Smith, Joanne Smith. Al bij de eerste kennismaking in hun hotel in Amersfoort was er een klik met de hele familie. Voor hen was het zó belangrijk te merken dat er hier respect en waardering was voor de deelname van de Britten aan de strijd voor de vrijheid”.

Voor kleindochter Joanne kwam er vooral duidelijkheid en rust door het besef dat haar grootvader daadwerkelijk was omgekomen in Maarn. Als klein meisje had ze vooral gefantaseerd over de mogelijkheid dat haar opa het er misschien wel levend van af gebracht had en zijn geheugen was verloren en in Nederland eenzaam moest verder leven.

Ted: “Met haar vader voelde ik me ook verbonden, al was het maar omdat wij leeftijdsgenoten waren, en allebei in onze vroege jeugd de naweeën van de oorlog meemaakten. De herdenking was een goede gelegenheid om weer eens stil te staan bij de omstandigheid dat wij hier alweer meer dan 75 jaar in vrede mogen leven”.

Aan de hand van een fotopresentatie wil Ted u graag meenemen in een levendige terugblik op die bijzondere periode van de herdenking en het bezoek van de familie van W.P. Smith, met een persoonlijk verhaal over zijn ervaringen en die van de familie. Medeorganisator van de herdenking in 2018 Marjolein Copier is inmiddels verhuisd maar heeft “op afstand” meegedacht over en meegewerkt aan de inhoud van de terugblik.

20190413 OpenzolderRaadhuisMaarn 001 20190413 OpenzolderRaadhuisMaarn 002

Op de foto’s ziet u William Patrick Smith, boordschutter van de Lancaster, zijn kleindochter Joanne, achterkleinzoon William en zoon Gerald.

 U bent vanaf 10 uur welkom op de geheel in stijl gerestaureerde zolder van het voormalige raadhuis in Maarn op zaterdag 11 mei. De toegang en de koffie zijn gratis.

De terugblik begint om 11 uur en duurt naar schatting een uur.

Tevens is er een expo over het zelfde onderwerp.

De zolder is elke tweede zaterdag van de maand open voor iedereen die er eens een kijkje wil nemen. Om er te komen moet u wel twee trappen op.

De zolder is elke tweede zaterdag van de maand van 10 tot 12.30 uur open voor iedere belangstellende.