20181208 Presentatie MaarnSpoorOp zaterdag 9 november is het voormalige raadhuis in Maarn van 10 tot 12.30 uur geopend voor publiek. U kunt de geheel gerestaureerde zolder bekijken waar u de hele morgen ontvangen wordt met gastvrij kopje koffie (gratis), daarvoor dient u twee trappen te betreden.

Tevens is er een expositie over de geschiedenis van Maarsbergen, verzorgd door de Cultuur Historische Commissie van Maarn Maarsbergen Natuurlijk.

Om 11 uur is er een presentatie door Dick Veldhuizen over “Agrarische ontwikkelingen in gebied rond Maarn, Maarsbergen en Woudenberg”.

Dick zal een boeiend beeld geven van de gebeurtenissen in de landbouw in genoemd gebied in de afgelopen eeuw. Veranderingen in de wereld blijken grote gevolgen te hebben voor de boerenbedrijven en de mensen die er werken. Het is een veelheid van zaken. Om die redenen heeft Dick de agrarische ontwikkelingen onderzocht vanuit drie hoofdvragen: wat zijn de grootste veranderingen sinds 1900 voor onze boeren, welke organisaties en personen hebben een hoofdrol gespeeld in die tijd en waar zijn de boeren goed in?

 Bij de beantwoording van deze vragen put Dick vooral uit zijn eigen ervaring en beleving als boer en bestuurder. Hij schetst de agrarische ontwikkelingen in breder perspectief met grote kennis van zaken. Dick groeide op het gemengde agrarische bedrijf van zijn ouders aan de Griftdijk in Maarsbergen. Na zijn huwelijk ging hij met zijn vrouw wonen aan de Maarsbergseweg, de Irene Hoeve. Daar runden zij met andere familieleden een varkenshouderij. Daarnaast was Dick bestuurlijk actief in tal van organisaties, en was o.a. watergraaf en heemraad van de waterschappen Eem en Vallei en Veluwe.

De presentatie zal worden ondersteund met afbeeldingen, gepresenteerd per beamer. 

De zolder is bereikbaar via twee trappen.

De zolder, eigendom van de stichting Vrienden Raadhuis Maarn, is elke tweede zaterdag van de maand geopend van 10 tot 12.30 uur, met elke keer een ander programma. Zie de publicaties in de media en de website svrm.nl.