20201114 paddenscherm 1 600Enthousiaste vrijwilligers van Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) hebben op vijf zaterdagen de handen flink uit de mouwen gestoken. Maar liefst 450 houten paaltjes, die na 10 jaar ' trouwe dienst' verrot waren, zijn vervangen door gerecyclede kunststof paaltjes. Zo kunnen de padden tijdens de paddentrek weer veilig oversteken bij de Zanderij in Maarn.

20191201 paddenschermherstellen pOp zaterdag 16 november hebben zes vrijwilligers van MMN de eerste 50 verrotte paaltjes van het paddenscherm langs de weg naar Stamerhoef/Zanderij vervangen.

De padden zijn weer gaan trekken. Op de Driebergseweg (Bergweg naar boven, dan links en dan rechts naar boven) zijn weer emmers geplaatst achter de groene afscheidingsschotten.

Sinds een jaar of drie is de vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk ook actief op het gebied van de paddentrek. Betrokken bewoners van de Maarnse Berg boven aan De Zanderij alarmeerden de vereniging over een probleem met padden.

Langs de Driebergseweg ten zuiden van De Zanderij zijn permanente schermen aangebracht voor de paddentrek. De padden en eventueel kikkers en hagedissen komen uit het bos van het Utrechts Landschap en zetten hun eieren af in de plassen van De Zanderij.

De paddentrek is in volle gang. Zo zijn al ruim duizend padden overgezet. Ook aan de meetrekkende muizen is gedacht.