Het historische complex van Oranjerie, kassen, moestuin en boomgaard
van landgoed Maarsbergen
 :
Zaterdag 2  juni was een drukke dag voor MMN, want ‘s middags waren we uitgenodigd door Gonda Laporte voor een rondleiding in de historische tuin en kas van Kasteel Maarsbergen. In februari had Gonda in de Twee Marken het verhaal van haar vader over het historische tuinencomplex en kas van voor de 2de wereldoorlog vertelt.

Op zaterdag 2 juni hebben 11 belangstellenden een heerlijke en boeiende wandeling gemaakt met Jolande Blom, natuurgids IVN Heuvelrug en Kromme Rijn, over de Koeheuvels, langs het oude station Maarn en de zandafgraving, ’t Hoogt en de Hoekenkamp.

Op 7 maart 2018 hebben Anco Colijn en Leendert van der Velden, bieden natuurgidsen van IVN Heuvelrug en Kromme Rijngebied, ons laten zien welke amfibieën en reptielen op de Utrechtse Heuvelrug leven.

Op woensdagavond 7 februari jl. kwamen ruim 20 dorpsbewoners luisteren naar een boeiende lezing van Gonda Laporte over het historische moestuincomplex van Kasteel Maarsbergen van voor de 2de wereldoorlog.

Zaterdagmorgen 7 oktober 2017 gaf Bert Tolsma, natuurgids IVN Heuvelrug en Kromme Rijngebied, in het prachtige Kombos de excursie van MMN minicursus paddenstoelen.

Familie Sporen Speurtocht

  • Dierensporen zoeken
  • Spelletjes
  • Stenen zoeken
  • Lekkere lunch
  • Sporen uit het verleden
  • Quiz

Kom je mee waterdiertjes vangen? 

In de sloot leven allerlei kleine diertjes. Wij gaan met behulp van een vangnetje proberen ze te vangen. Ben je nieuwsgierig wat er allemaal te vinden is en ben je niet bang om  nat worden? Dan is dit echt iets voor jou! 

Onder begeleiding van de vrijwilligers van Maarn Maarsbergen Natuurlijk kunnen kinderen waterdiertjes vangen en bekijken.

Wanneer: vrijdag  19 mei 2017
Tijd: 15.00-16.00 uur
Leeftijd: 6-12 jaar (jonger alleen met begeleiding)
Locatie: waterpoel achter de groenlinglaan
Verzamelpunt Hoek Tedvisserweg/Meentsteeg in Maarn
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Inlichtingen: Coosje Bakker telefoon: 0343-443803
Kosten: geen

Het is één van de 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e!    

 
 

Wilt u meer leren over de natuur en houdt u ervan om in de buitenlucht te genieten van wat de natuur te bieden heeft? Volg dan een minicursus bij Maarn Maarsbergen Natuurlijk in samenwerking met Maarnwijzer.

In de bermen van wegen en paden zijn veel bloeiende planten te vinden.  Gelukkig wordt dit steeds beter, omdat gemeenten steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruiken en soms ook wilde planten inzaaien. 

Bloeiende bermen door Harry Kerver

Op 16 en 20 mei heeft Harry Kerver de minicursus ‘bloeiende bermen’ gegeven. Harry is een bevlogen veldbioloog en natuurgids bij IVN Heuvelrug en Kromme Rijn. Hij heeft voorafgaand aan deze minicursus de bermen van Maarn goed bekeken en volgens zijn zeggen is Maarn een keurig dorp met netjes gemaaide bermen.

Dit jaar zongen de vogels op zaterdagmorgen volop. En viel het niet mee om de verschillende ‘versjes’ van de vogels uit elkaar te houden. Toch wist Aat Schaftenaar ons dit feilloos te vertellen.
Aat Schaftenaar, een enthousiast vogelaar en vaak te vinden op de Maarnse Berg om de vogels te tellen, nam ons mee in deze wereld van de vogelgeluiden in onze omgeving.

De eerste avond was het ‘droog’ oefenen: via de beamer met geluid en beeld. Ook dan is het niet gemakkelijk, want vele vogelgeluiden lijken voor een buitenstaander toch wel op elkaar. Hoort u het verschil tussen de roodborst, winterkoning en heggenmus? De deelnemers nu wel! Op zaterdagmorgen en woensdagavond zijn we op pad gegaan in het dorp en misschien heeft u ons wel zien lopen.

Gelukkig waren o.a. de tjif-tjaf; merel, en zanglijster goed te onderscheiden van de andere vogelgeluiden. Ook het goudhaantje en de putter konden we horen in Maarn-Zuid.
Dank zij het enthousiasme van Aat en de deelnemers was het weer een geslaagde vogelgeluidencursus.

Volgend jaar komt deze minicursus weer in het programma.