Kasteel Staverden is een landhuis met gracht en tuin temidden van een zeer gevarieerd, oud bos- en cultuurlandschap. Staverden ligt op het laagste punt van de vallei van de Hierdense Beek.

Vermoedelijk is deze vallei aan het eind van de voorlaatste ijstijd gevuld geweest met een smeltwatermeer. Men vindt er, net zoals bij ons in De Zanderij, stenen afkomstig uit Scandinavië, het Oostzeegebied, Noord-Duitsland en uit het gehele Rijn-Maasgebied. De vroege aanwezigheid van de mens is nog zichtbaar in vier grafheuvels aan de westrand van het beekdal en twee aan de oostrand.

In de loop van de eeuwen zijn dal en omgeving continu aangepast aan de behoeften van de bewoners. Staverden behoorde tot de oudste bezittingen van de Gelderse graven, die er waarschijnlijk al in de 12e eeuw een hof hadden. Sinds 1400 werd de hof door de Gelderse hertogen in leen uitgegeven onder de verplichting witte pauwen te houden en pauwenveren te leveren voor de helm van de hertog. Het huidige landhuis is ongeveer een eeuw oud.

In 1999 is een actie van start gegaan om de tuinen van Kasteel Staverden in oude luister te herstellen. Op basis van de oude structuur werd een geheel nieuw ontwerp gemaakt, dat in september 2007 gerealiseerd was. Midden in de tuin ligt de historische doolhof.

We bezoeken de tuin onder leiding van een hovenier en maken een korte wandeling van ± 3 km. Wie niet wil wandelen kan die tijd in het bezoekerscentrum of de oranjerie doorbrengen.

Verzamelen: Bij het dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5 te Maarn.
Vertrek: Om 10.00 uur, we rijden zoveel mogelijk met elkaar mee.
Opgeven bij: Per e-mail bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Jeltje Bijleveld, tel. 0343-442203.

Lees hier het verslag: Bezoek aan de tuin van kasteel Staverden