Op zaterdag 10 en zondag 11 september a.s. worden in Nederland de Open Monumentendagen gehouden. De Cultuurhistorische Commissie Maarn Maarsbergen organiseert om de twee jaar de Open Monumentendag voor onze gemeente en komt dit jaar weer met een interessant programma op zaterdag 10 september. Bij het kiezen van een onderwerp voor 2005 gingen de gedachten van de commissie aanvankelijk uit naar een tocht langs de prachtige buitenplaatsen in de gemeente Maarn en naaste omgeving   , met name landgoed Huis te Maarn, Maarten Maartenshuis, Huize Stameren, ’t Stort, Koepel van Stoop, De Hoogt, De Laagt, landgoed Anderstein, landgoed Het Kombos en landgoed Maarsbergen. Deze buitenplaatsen vormen een buitenring om de bebouwde kom van de gemeente Maarn en geven zo het gebied een landschappelijk rijk en rustiek karakter.
Bij de uitwerking van het programma kon de commissie aansluiten bij het landelijk thema Religieus erfgoed. Er zijn in de gemeente vijf kerken, te weten de Dorpskerk te Maarsbergen, De Kapel, de St.Theresiakerk, de Ontmoetingskerk in Maarn en de Valkenburcht op Valkenheide. Daarnaast heeft de gemeente diverse grafheuvels in de nabijheid van de Maarnse Grindweg en Stameren, waar zich ook een belangrijk historisch urnenveld bevindt. Ten slotte zijn er vijf begraafplaatsen in de gemeente. Al deze monumenten passen in het thema: Geloven in Monumenten.

Bij de uitwerking van de twee thema’s onder één noemer werd duidelijk dat er een eeuwenlange relatie in twee richtingen bestaat tussen ontstaan en ontwikkeling van de buitenplaatsen en het religieuze erfgoed. De geestelijkheid gaf de aanzet tot het oprichten van de eerste buitenplaatsen en landontginningen, en een paar eeuwen later stichtten de rijke eigenaren vanuit hun buitenplaatsen kerken.
In het boekje Geloven in Monumenten, dat voor deze Open Monumentendag is geschreven en dat vanaf 10 september voor vijf euro verkrijgbaar is, worden de diverse objecten uitvoerig beschreven. In het boekje is tevens een routebeschrijving opgenomen. Het boekje is tijdens de Open Monumentendag verkrijgbaar bij het startpunt De Kapel aan de Kapelweg en voorts bij Huis te Maarn, St.Theresiakerk, Raadhuis en Koetshuis kasteel Maarsbergen. Daarna is het boekje verkrijgbaar bij boekhandel Ribberink en bij de VVV.
Geloven in Monumenten is de vierde uitgave in een reeks, waarin al zijn verschenen: De historische Buitenplaats Maarsbergen, de Marke Mandron Manderen en Boerenbouw op Herengoed.

De route is bedoeld als een fietsroute en is ongeveer 20 kilometer lang. Hij begint bij De Kapel aan de Kapelweg. Van hieruit loopt de route langs Huis te Maarn, Maarten Maartenshuis (de Zonheuvel), Koetshuis Groot Plattenberg, St.Theresiakerk, ’t Stort, De Hoogt, Koepel van Stoop,’t Berghuisje (De Laagt 8), Ontmoetingskerk, Begraafplaatsen, Anderstein (villa en zwembad), Dorpskerk Maarsbergen, Kasteel Maarsbergen (oranjerie en koetshuis), naar het eindpunt Raadhuis. In het Raadhuis is de Cultuurhistorische Waardenkaart te zien met een toelichting door middel van een videopresentatie met tekst. Ook zijn er foto’s over ‘80 jaar Raadhuis’ te bekijken.

Hoogtepunt is een presentatie bij Huis te Maarn waar het Utrechts Particulier Grondbezit (UPG) zijn tienjarig bestaan viert. Bij Huis te Maarn vinden tevens tussen 11.00 en 14.00 uur kinderactiviteiten plaats. Het prachtige interieur van het Maarten Maartenshuis kan worden bezichtigd. In de St.Theresiakerk is een presentatie van bijzondere iconen. Het orgel wordt door Lia de Heus bespeeld met daarnaast zang van enkele koorleden. In de Koepel van Stoop is een schilderijenexpositie te zien. In de Dorpskerk van Maarsbergen bespeelt Truus Schalekamp het orgel om 11.00 uur en 13.30 uur. In het koetshuis van kasteel Maarsbergen zijn oude koetsen, paardentuig en livreien te zien. Een goede gelegenheid om deze voor Nederland unieke particuliere verzameling te bezichtigen.
De totale fietstocht is, zoals beschreven 20 km, maar de route kan ook in gedeelten worden afgelegd. Ook is het mogelijk om het eerste deel van de route vanaf De Kapel naar Huis te Maarn en het Maarten Maartenshuis/De Zonheuvel en terug te maken op een wagen getrokken door een tractor.

Wij hopen op mooi weer en verwachten een grote opkomst.
Tot zaterdag 10 september tussen 10.00 en 16.00 uur.
Noteer deze datum alvast in uw agenda!