Inleiding door J. van Notten

Deze zomer werd ik door het Bestuur van Maarn-Maarsbergen Natuurlijk benaderd met de vraag of ik voor de leden van de Vereniging iets over ons prachtige reewild wilde vertellen. Wellicht is dit verzoek voortgekomen uit de grote belangstelling welke de kinderen van de Maarnse basisscholen getoond hebben voor alles wat met reeën te maken had tijdens hun bezoeken aan het Landgoed Huis te Maarn in het kader van het scholenproject 'Van Luchtkasteel tot Dassenburcht'. In dit landelijke project wordt geprobeerd om schoolkinderen vertrouwd te maken met particuliere landgoederen, liefst in hun directe omgeving, en alles wat daar gebeurt.

Om met de deur in huis te vallen: Ik ben van kind af aan opgegroeid in een jagersfamilie. Maar wel met de uitdrukkelijke achtergrond, dat jagen vooral ook beheren van het wild betekent en dat een jager de verantwoordelijkheid op zich neemt om een gezonde wildstand te behouden. Met het klimmen der jaren is de verwondering en bewondering van het mooie reewild alleen maar toegenomen. Elke onverwachte ontmoeting met een ree is een blijde verrassing. Daar hoeft het geweer geen enkele rol in te spelen.

Ondanks de steeds grotere bevolkingsdruk is de reewildstand in Nederland na de Tweede Wereldoorlog van circa 5000 toegenomen tot nu meer dan 60.000 stuks. Hoe is dat mogelijk geworden? Daar hoop ik u mede aan de hand van een goede dvd-film met toelichting iets over duidelijk te maken. Voorts komt natuurlijk het verschil in grootte en verschijningsvorm tussen het Ree (circa 20 kilo gewicht) en het Hert (circa 80 tot 180 kilo gewicht) aan de orde. Reeën zijn geen hertjes zoals ze in de volksmond vaak genoemd worden.

In ons Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hebben we een mooie reeënstand. Als u zich rustig gedraagt hebt u zeker in schemertijd een goede kans om dit dier plotseling te ontmoeten. Heel misschien zal over een aantal jaren ook het edelhert zich hier manifesteren. Ook daar hoop ik u iets over te mogen vertellen. En uiteraard hoop ik dat u veel te vragen hebt!

Mijn achtergrond kan als volgt omschreven worden: Na onze pensionering zijn mijn broer en ik ons volledig gaan wijden aan het beheer van ons grootouderlijk familielandgoed Huis te Maarn, waar we nu ook wonen. Aldaar zijn we in de natuur vrijwel dagelijks bezig, maar ook nemen we deel aan bestuurlijke werkzaamheden in het Nationaal Park. Vanaf 1995 ben ik bij de oprichting van dit Park betrokken als één van de drie vertegenwoordigers van het particulier grondbezit en fungeer tegenwoordig ook als vice-voorzitter. In het verleden was ik achttien jaar voorzitter van de Vereniging Wildbeheer Veluwe, welke vereniging op verzoek van de Provincie Gelderland de jaarlijks grofwildtellingen uitvoerde en adviseerde over het te verrichten afschot. Ook was ik twaalf jaar bestuurslid van het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Plaats: Dorpshuis De Twee Marken
Tijd: 20.00 uur
Kosten: Leden € 1,50 en niet-leden € 3,00
Informatie: Annelies Wiersma 0343-441475 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees hier het verslag: Lezing over Reëen