E-mailadres

Landgoed Maarsbergen

Titel:
Landgoed Maarsbergen
Wanneer:
wo, 7. februari 2018, 20:00 u
Categorie:
Jaaragenda
Landgoed Maarsbergen

Omschrijving

Het historische complex van Oranjerie, kassen, moestuin en boomgaard
van landgoed Maarsbergen

De grotere landgoederen op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug werden aan het begin van de vorige eeuw gekenmerkt door een tuincomplex van soortgelijke opzet. Vaak werden deze geleid door een tuinbaas die over zeer specifieke kennis beschikte over de kweek en verzorging van fruitbomen en –struiken, moestuingewassen en sierbloemen en –planten.
Ook op landgoed Maarsbergen was een dergelijk tuincomplex aanwezig met bijzondere planten en gewassen. De lezing die Gonda Laporte zal verzorgen, is gebaseerd op de verhalen van haar vader die als jongen in veel in het tuincomplex aanwezig was. Hij volgde het doen en laten van de tuinbaas en zijn medewerkers en heeft veel kennis van hen overgedragen gekregen.
De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat vrijwel alle tuincomplexen van de landgoederen verkommerden en ten slotte verdwenen. Daarmee dreigde ook de locale kennis over deze complexen en de verzorging daarvan, te verdwijnen. Echter door het bijwonen van deze lezing zult u – op basis van de informatie van de Bob Laporte - toch nog een behoorlijk compleet beeld krijgen over het historische tuincomplex van kasteel Maarsbergen. Wellicht verkrijgt u ook informatie die u kunt toepassen als u zelf over een moestuin of fruitbomen en –struiken beschikt of krijgt u inspiratie om te gaan tuinieren.

Later in het jaar kunnen we de moestuin bezoeken.

Lezing:  woensdag 7/2 2018 20.00-22.00
Gastspreker:  Gonda Laporte 
Deelname:  Aanmelden verplicht via www.maarnwijzer.nl 
Locatie:  Twee Marken, ruimte Maarnwijzer, Trompplein 5 in Maarn