E-mailadres

GEANNULEERD Minicursus: Ontdek de cultuurhistorische- en archeologische geheimen van de Kaapse Bossen in Doorn

Titel:
GEANNULEERD Minicursus: Ontdek de cultuurhistorische- en archeologische geheimen van de Kaapse Bossen in Doorn
Wanneer:
do, 26. september 2019, 20:00 u - 22:00 u
Categorie:
Jaaragenda

Omschrijving

Gidsen van Natuurmonumenten, die zich verdiept hebben in de cultuurhistorie en archeologie van de Kaapse Bossen, verzorgen een lezing en nemen u mee voor een wandeling van 2 tot 2 ½ uur om deze geheimen in het bos te ontdekken. Ga mee op pad en laat u zich verrassen over iets waar u al vele malen langs bent gelopen zonder te weten dat het iets bijzonders was!

De oudste sporen van menselijk activiteit gaan terug tot meer dan 30.000 jaar geleden. De gunstige bewoningscondities van de Heuvelrug en de flanken, hebben door de tijd heen een grote aantrekkingskracht uitgeoefend. Dit gebied en met name de Kaapse Bossen is daardoor bijzonder rijk aan cultuurhistorie. Ook de vele archeologische sporen getuigen  nog van  de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Kaapse Bossen  in de laatste twee ijstijden. Dat u hier grafheuvels kan zien is wellicht al bekend, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Voorouders deden de vele  grindgaten ontstaan op de hellingen van de stuwwallen en akkerden op de plateaus met dekzand uit de laatste ijstijd. Via diverse historische voetpaden, kerkenpaden en een oude handelsroute trokken onze voorouders over de Heuvelrug.  De vele karrensporen uit de late Middeleeuwen getuigen nog van het geploeter door de mulle zandverstuivingen op de top van  de heuvelrug of door een smeltwaterdal dat ontstaan is in de laatste ijstijd. We zien de vele akker- en boswallen en ook wallen die gemeentegrenzen markeerden, of de schaapsdriften waarover schapen naar de heidevelden op de heuvelrug trokken. Jonge eikenhakhout percelen worden nog actief beheerd, maar we bezoeken ook  een eeuwenoud spaartelgen bos. En vlak daarbij zijn de raatakkers (zgn. Celtic Fields) die dateren van lang voor het begin van onze jaartelling. We kunnen stellen dat iedere periode en gebruiker van dit gebied in de afgelopen eeuwen z’n sporen heeft achtergelaten.

Data, tijd en plaats:
               Donderdagavond 26 september 2019 van 20.00-22.00 Twee Marken/Maarn
                Zaterdagmorgen 28 september 2019 van 9.30-12.00 uur meer info op 26-09

Kosten:  MMN leden €5, -; niet MMN leden €10

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0642074370

Aanmelden verplicht:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.