E-mailadres

AFGELAST Minicursus: Biodiversiteit op landgoed de Kom in Maarsbergen

Titel:
AFGELAST Minicursus: Biodiversiteit op landgoed de Kom in Maarsbergen
Wanneer:
wo, 12. februari 2020, 20:00 u - 22:00 u
Categorie:
Jaaragenda

Omschrijving

Helaas gaat de lezing op woensdag 12 februari 2020 niet door 
De excursie van 6 juni is verplaatst naar 20 juni

In het Kombos is een grote afwisseling van bos en open landschap te vinden. Het gaat om kleine percelen bestaande uit gemengd naaldbos, loofbos en de natuurlijke graslanden.

Minicursus 2019 2020 de Kom P1180825 800   

De bospercelen worden beheerd om te voorkomen dat een enkele boomsoort dominant wordt. Zonder beheer zouden met name beuken en de Amerikaanse vogelkers zich zodanig uitbreiden dat soorten als de zomereik en berk het afleggen. Met name de oude boskernen met autochtoon genenmateriaal worden gekoesterd. Dit geldt ook voor de grove dennen die ooit voor de productie van mijnhout werden aangeplant en daarnaast een aantal bijzondere solitaire bomen: een zeer oude taxus en leilinden van een verdwenen boerderij en daarnaast zware eiken die ooit als ´nummerhout´ fungeerden.
De graslanden kennen op een enkel perceel na, geen landbouwkundig gebruik meer. Wel worden deze gemaaid waarbij het maaisel wordt afgevoerd uit het Kombos. Zonder maaien zouden de graslanden zich ontwikkelen tot bos. Bovendien helpt dit maaibeheer om de voedselrijke graslanden langzaam om te vormen tot schraallanden. Schraallanden worden gekenmerkt door een aanzienlijk grotere biodiversiteit dan bemeste, voedselrijke graslanden.

Minicursus 2019 2020 De Kom kamsalamander 800

Het Kombos is rijk aan water, zowel oppervlaktewater als water dat uit de grond opwelt (kwelwater). Het kwelwater is zwak-gebufferd (bevat een klein beetje kalk uit de bodem) waardoor de zuurgraad zodanig is dat deze optimaal is voor bijzondere planten- en diersoorten.

Minicursus 2019 2020 de Kom Viervlek libel 800

Door het hoogteverloop van circa twee meter tussen het zuidelijk en noordelijk deel, is het gehele palet van droog tot vochtig tot nat schraalland in het Kombos te vinden. Droog schraalland kent een geheel andere biodiversiteit dan vochtiger typen.
Door de grote afwisseling van het Kombos, het eeuwenoude beheer en het koesteren van de oorspronkelijke bodem, is er sprake van een grote biodiversiteit op een relatief klein oppervlak. Gonda zal hier tijdens de lezing meer over vertellen. Tijdens een wandeling door het Kombos op 6 juni 2020 zal zij hetgeen in de lezing aan de orde is geweest, in de praktijk aan de deelnemers toelichten. Tegelijkertijd staat zij open voor en is zij benieuwd naar de kennis van deelnemers. Door continue kennisuitwisseling met bezoekers neemt de kennis die beschikbaar is over dit gebied ieder jaar weer toe.

Data, tijd en plaats:
               Zaterdagmorgen 20  juni 2020 van 9.30-12.00 uur meer info op 12-02

Kosten:  MMN leden €5, -; niet MMN leden €10

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0642074370

Aanmelden verplicht:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.