De biodiversiteit staat hoog op de agenda van Maarn Maarsbergen Natuurlijk. Met diverse plaatselijke activiteiten besteden we aandacht aan de biodiversiteit in de bermen, tuinen en de grijs/groene openbare ruimten. Denk hierbij aan de lezingen en excursies, de activiteiten van kind en natuur en de Dorpsmoestuin. We sluiten ook aan bij gemeentelijke, provinciale of landelijke initiatieven. Denk hierbij aan het project “Jouw Heuvelrugtuin” van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en deelname aan de werkgroep biodiversiteit van GoedVolk.

Biodiversiteit is een term voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat er variatie is om het evenwicht in de natuur te behouden. Het verlies van biodiversiteit is wereldwijd een groot probleem. Want als gevolg van niet-duurzame landbouw en bosbouw, woningbouw en vervuiling, verdwijnt leefgebied voor dieren en planten. Minder insecten veroorzaakt bijvoorbeeld minder vogels. En bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van ons voedsel.

 

Het project ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is door Natuur- en Milieufederatie Utrecht en IVN Utrecht in opdracht van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) opgezet en uitgevoerd. Het achterliggende idee is dat alle tuinen een stukje natuur van het NPUH kunnen worden als we rekening houden met de planten, schuttingen/heggen, betegeling en het water.

Maarn Maarsbergen Natuurlijk zet zich hiervoor graag in en organiseert minimaal één keer per jaar een Jouw Heuvelrugtuin cursus van vier bijeenkomsten. De cursisten worden begeleid door een tuincoach.
Ben je nieuwsgierig naar de cursus of het concept Jouw Heuvelrugtuin? Kijk op https://www.np-utrechtseheuvelrug.nl/stichting-npuh/heuvelrugtuinen/

Je kunt ook zelf ( of met een coach ) aan de slag met deze E-learning: Cursus Heuvelrugtuin

Of lees hier een verslag in het Nederlands Dagblad van 6 mei 2023: Jouw Heuvelrugtuin

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.