Als je landgoed Plattenberg oploopt, dan zie je aan de linkerkant een oude beuk. Er staan nog meer oude bomen op het terrein, waaronder de linde aan de straatkant.

Vaak staan bij kerken oude bomen. Dat bracht mij op het idee om te gaan kijken bij de Ontmoetingskapel. Ik zag een mooie lindeboom recht voor de kapel, maar hij was nog niet heel groot. Daarom ging ik op zoek naar oudere foto’s en kwam daarbij terecht bij deze zwart-wit foto. Zou het dezelfde boom zijn? Maar zou hij dan niet al veel groter moeten zijn?

Noordhout behoort tot de oudste bosgroeiplaatsen van de Utrechtse Heuvelrug. Toen grote delen
van de Heuvelrug nog ledig en guur waren groeide er al bomen op wat ze toen noemde 't
Noordhout. Het verhaal van de markante Kroeze Eik begint veel later als landgoed Noordhout in
handen komt van de familie Van Eeghen.

Markante bomen met een persoonlijk verhaal Maarn MaarsbergenMMN 40jaar kl

MMN bestaat in 2023 veertig jaar. In die veertig jaar zijn veel bomen gesneuveld en aangeplant.
In ons jubileumjaar geven we aandacht aan bomen met een persoonlijk verhaal in en rondom Maarn of Maarsbergen.

 18 april  MMN 40:Algemene Jaarvergadering + Lezing en beelden van Oud Valkenheide door Rien Pater    
 12 mei  MMN 40/bij de Buren :Luc Hoogenstein: op expeditie in de tuin  i.s.m. Boek en Koek,  
 18 mei  MMN 40: Dauwtrappen  
 19 mei  MMN/bij de Buren: zangvogels met Aat Schaftenaar  
 7 juni  MMN 40: Opening Ridderpad, kindernatuurpad, in het Sterrenbos bij de Buursteeg/sportvelden  
 23 juni  MMN 40/bij de Buren: Minifestival bij de Buren in de Dorpsmoestuin  
 1 juli  MMN 40/GoedVolk: Open Heuvelrugtuinenroute  in de gemeente Utrechtse Heuvelrug  
 8 september  MMN /bij de Buren: nachtvlinders met Aat Schaftenaar  
 9 september  MMN 40/CHC: Open monumentendag met o.a. Tuindorp in beeld  
 21 september  MMN40/Filmhuis: Hou je deze avond vrij? Informatie volgt eind augustus.  
 30 september  MMN 40: Vooraankondiging lustrumfeest MMN met een interactieve lezing van Sterrin Smalbrugge  
     

Volg voor recente informatie onze website, facebook, en maandelijkse digitale nieuwsbrief MMNatuurlijk
Ontvangt u nog geen digitale nieuwsbrief? Kunt u zich hier aanmelden

14 Markante bomen in en rond Maarn en Maarsbergen

Bomen met verhalen van inwoners. Wil je op zoek gaan naar de bomen dan kan deze gps link je helpen?

14markantebomen klKlik op de afbeeling met de link

Verhalen van bomen(lanen) blijven welkom.

Geert Kappe en Wim Arendsen hebben Ineke Breedveld en Willemijn Capetti geinterviewd t.b.v. publicatie in de Modderkoning. 

De boom op de Droststeeg kwam ter sprake door Ineke. Voor die boom was destijds bij de bouw van de Droststeeg al een kapvergunning afgegeven t.b.v. naburige bewoner die meer ruimte wilde voor zijn garage. Kapvergunning kon op het nippertje worden ingetrokken. 

Een boom dus met een verhaal

Mijn favoriete boom staat langs de Droststeeg, waar ik vanuit de Appelvinklaan dagelijks het bos inloop met mijn hond. Statig en prachtig staat de oude beuk je op te wachten. Hij oogt heel oud en is ieder seizoen even mooi.

Staat op het einde van de Droststeeg ter hoogte van de nieuwe buurt.
Gelukkig bleef deze enorme beuk gespaard.
Al heel lang heeft hij voor ons helemaal gratis CO2 opgevangen en O2 afgegeven.

Deze meerstammige eik staat op de Aardbolhof . Het is een heerlijk plekje om even op de bank te zitten. Mijn kinderen spelen altijd even op de glijbaan, maar natuurlijk leent deze boom uitstekend voor klimpartijen en verstoppertje spelen.

Staat rechts voor de kerk van Maarsbergen.

Ondanks alle wegverbredingen, gegraaf en toename van het verkeer staan ze er nog steeds. Gewoon heel erg indrukwekkend en mooi om te zien. 

Ik hoop dat ze het nog lang volhouden!

Gijs van Roekel

Staat op het Maarnse Heitje aan de Buurtsteeg.

Deze den laat zien wat hij kan worden als hij vrij in de hei staat. Hij is door stormen geteisterd. Maar dat maakt hem alleen maar mooier …

Gijs van Roekel

Staat op de Bovenste Plaats aan de Maarnse Grindweg.

Heel lang hebben deze leilinden gediend als zonnescherm voor de boerderij die daar stond. Aan deze twee kun je zien wat er gebeurt als ze bevrijd worden. Na afbraak van de boerderijen doen ze al jaren hun best om vrije lindbomen te worden.

En dat begin na heel veel jaren toch aardig te lukken!

Gijs van Roekel

Wie de mooiste en rustigste route zoekt om van Maarsbergen naar Maarn te wandelen of te fietsen, komt ongetwijfeld uit bij de Buurtsteeg. Vanaf de ingang van kasteel Maarsbergen, kom je eerst aan je rechterhand langs de (woon)boerderijen De Cruijvoort en De Brink. Op deze plekken was ook in de 17de eeuw al een boerderij aanwezig. Een eind verderop ligt aan de je linkerhand de (woon)boerderij de Kikvorsch (voorheen Bergveld). Waarschijnlijk stond ook hier al in het begin van de 17de eeuw een boerderij.

Met Roos-Marie van der Meij loop ik over landgoed Stameren. Zij woont met haar man Daan Meischke en 3 kinderen in Huize Stameren. Zij pacht de grond van Utrechts Landschap. De familie heeft het onlangs geheel gerenoveerd. In 1904 is het huis gebouwd door dhr Wendelaar. Zijn vrouw hield van tuinieren, dus heeft daar veel aandacht aan besteed. Inmiddels is een gedeelte woonhuis, daarnaast is er bedrijfsruimte en een vakantiehuis.

Veel mensen noemen dit de Acaciaboom, maar het is de Robinia Pseudoacacia. Ook wel de valse Acacia genoemd vanwege de scherpe doornen op de takken. De boom komt uit Noord-Amerika en is een exoot. De boom groeit relatief snel en verspreidt zich gemakkelijk. Daarom is dit soort niet altijd geliefd bij bosbeheerders, maar de bijen genieten van de bloemen en wij van de acaciahoning.

Elke dag kijk ik vanuit mijn woonkamer uit op deze gigantische knotlinde. Ik vroeg mezelf af hoe oud die zou kunnen zijn en wie de planter zou kunnen zijn.

Deze geweldige linde staat op het Steenbeek en heeft de omgeving door de eeuwen heen zien veranderen. Hij is vermoedelijk gepland rond 1800.

Deze linde staat op Het Steenbeek voor nummer 9 in Maarn.
Hij is zeker al 100 jaar oud en misschien wel ouder.
Toen hier nog geen huizen stonden, stond op de plek van ons huis een boerderijtje en was deze linde een leilinde.

Dagelijks in de tuin aan de Aardbolhof,  kijk ik in oostelijk richting naar een majestueuze boom. Lang was onduidelijk wat voor soort boom het is,  in vergelijking met de eiken en beuken in de omgeving. Kenners als Kees van Lambalgen en Gonda Laporte wisten mij de weg te wijzen.

Tussen Huis te Maarn en het grote heideveld staat deze bijzondere berk. Als je er langsloopt, valt hij niet erg op. Maar als je hem eenmaal hebt gezien, dan blijft deze boom je bij! Hij maakt een soort looping, alsof hij eerst niet echt de kracht had om omhoog te groeien. Na verloop van tijd vond de boom wel die kracht, want inmiddels reikt hij een aantal meter recht de lucht in. De (veer)kracht van de natuur!

Groetjes, Suzanne van der Horst

In de tv-serie 'BinnensteBuiten, van kro-ncrv, vertelt boswachter Joris Hellevoort het verhaal achter de markante bomen van Nederland.

U kunt de video bekijken via deze link:  https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/buitenleven/video/de-beroemde-bomen-van-de-veluwezoom

Video in het kort
De eeuwenoude Acacia van Doorwerth, de omgevallen Duizendjarige Den en de mystieke Wodanseiken van Wolfheze. Boswachter Joris Hellevoort heeft een passie voor bomen. En voor de verhalen achter deze beroemde bomen.

Een lezing op 14 februari jl. door Joris Hellevoort

Ruim 40 deelnemers zijn tijdens deze lezing met de enthousiaste boswachter Joris Hellepoort op reis gegaan naar beroemde en markante bomen in Nederland en omgeving. Soms ziet de boom er echt niet meer mooi uit, maar heeft de boom een rijke geschiedenis. Kent u de Wodanseiken bij Wolfheze of de Adam en Eva bomen op landgoed Stoutenburg of de eenzame eik in Amerongen?

Bij deze beukenboom , (vroeger stonden er 3.)
Begin drosteeg appelvinklaan , heb ik rond 1960 mijn naam er in gezet, dit deden velen andere mensen ook.
Ik vermoed dat deze boom 200-250 jaar oud is.
Langs deze boom liep een zandpad, waar ik vroeger met paard en wagen over heen reed.

Groeten Henk van den heuvel

Het is de "ik-ben-bijna-thuis-boom".
Als ik van mijn werk weer naar huis fiets, kom ik langs heel veel bomen, maar bij deze bijna vergaande boom denk ik altijd: bijna in Maarn, bijna thuis.

Coriën Vughts

PS: vind de boom via Google Maps

Hier vlak bij ons huis op de Appelvinklaan staat een statige, oude beukenboom van honderden jaren oud. Als je aan het eind van de Appelvinklaan het bos inloopt, valt hij meteen op aan de linker kant. Wij noemen hem de Oude Knoestenboom.

... op landgoed Anderstein, aan het einde van de Appelvinklaan.

Hij (of zij) markeert de ingang naar het bosje achter de woonwijk van de Groenlinglaan. En is een favoriete speelplek én speelboom. Tot voor kort had hij twee laaghangende takken, een natuurlijke schommel/wipwap.
We hebben er verder geen speciaal verhaal over, maar zo’n oude boom heeft dat vast en zeker wel…

Groetjes Marijntje Gisbergen

Een rij stoere oude Amerikaanse Eiken op Valkenheide. tegenover de meest noordelijke vijver. Ooit onderdeel van één van de statige lanen op het Landgoed.

Ik woon hier al bijna 40 jaar en noem ze al die tijd al Jan, Piet, Joris en Corneel. Stoere bomen die er al rond 1912 zijn geplant. 

In het artikel over het opschonen van de kolken in Maarsbergen roept u op om een boomverhaal te delen van een boom in Maarn of Maarsbergen. Ik heb wel een leuk verhaal bij een boom in Maarn, de winterlinde op het Burg. Everwijn-Langeplein in Maarn.