MaarnWijzerDiverse activiteiten van MMN worden in samenwerking met MaarnWijzer georganiseerd. U kunt op de site van MaarnWijzer nog meer cursussen vinden.

 

Op 13 november 2008 kwam een veertigtal mensen af op de lezing over stinzenplanten en heemtuinen. Sinds 1977 is Jos Ketelaar (zie ook zijn website: www.josketelaar.nl) bezig in de natuur met fotografie en de bestudering van planten, in het bijzonder stinzenplanten, orchideeën, tuinplanten en paddenstoelen.

Na een korte inleiding vertoonde Jos Ketelaar een sfeervol klankbeeld over theehuizen bij buitens aan de Vecht. Begeleid door gepaste muziek kwamen vele prachtige dia’s voorbij, natuurlijk niet alleen van theehuizen! Het ging natuurlijk vooral om de rond die buitens aangelegde luisterrijke tuinen waarin volop allerlei stinzenplanten te zien waren.

Na deze inleiding ging Jos over tot het vertonen en behandelen van de vele soorten stinzenplanten die zich vanuit den vreemde in Nederland gevestigd hebben. Wij weten nu bijvoorbeeld waarom de holwortel zo heet. Een dia van een doormidden gesneden holwortel liet dit heel duidelijk zien. Het werd in de loop van deze boeiende lezing duidelijk dat wij met een echte tuinman van doen hadden. Wij leerden niet alleen de vele soorten kennen, maar ook waar en onder welke omstandigheden deze bijzondere planten het in de tuin het beste doen.

Voor de deelnemers was dit een bijzonder leerzame en avond.

door: Gijs van Roekel