MaarnWijzerDiverse activiteiten van MMN worden in samenwerking met MaarnWijzer georganiseerd. U kunt op de site van MaarnWijzer nog meer cursussen vinden.

 

Ridder Fulco kindernatuurpad in Maarn

Het Ridder Fulco kindernatuurpad is op 7 juni 2023 door wethouder Anouk Haaxma samen met een Ridder en jonkvrouw op 7 juni officieel geopend!
Op dit pad ga je als Ridder Fulco op avontuur en kan je allerlei opdrachten doen. Op zoek naar dieren en bomen, op je blote voeten ‘door het moeras’, riddersoep maken, zwaardvechten, van alles en nog wat! Dit natuurpad is vrij toegankelijk wanneer en zo vaak als je zelf zin hebt.

Lees hier meer : Ridder Fulco kindernatuurpad in Maarn

De intentie was er ....

Er waren 10 aanmeldingen voor de MMN Vogelexcursie naar de Oostvaardersplassen op zaterdag 30 januari 2010. Maar .... hevige sneeuwval 's nachts zorgde voor veel ellende op de weg en na overleg met vogelaar Remko Booij werd besloten om 'thuis' te vogelen.

In de lucht waren niet alleen grote groepen ganzen te zien, die naar het nog open water trokken, maar er kwam ook regelmatig een sneeuwvlok voorbij. De tuinvogels deden hun best en de beelden van de Bijleveldpoel en de Dwarsweg in Maarn ondersteunden het prachtige winterbeeld ter plekke. Zodra het weer beter wordt, zal een nieuwe poging worden ondernomen.

.... en op 20 februari 2010 lukte het wel!

Op een stralende winterdag gingen 8 'vogelaars' op pad. Na de Putterpolder bij Nijkerk/Putten waar al vele vogels te zien waren, ging de reis via allerlei vogelwegen met namen als Adelaars-, Schollevaar-, Roerdomp-, Vogel-, Reiger- en Ibisweg naar de Praambult. En dat er niet alleen vogels te zien waren, bewees de stop op de Praambult waar onder meer twee vossen bij het spoor zaten. Via www.waarneming.nl zal het resultaat te zien zijn.

In het bezoekerscentrum aan de Kitsweg bij de Oostvaardersplassen zagen we een interessante 9-minuten film over het gebied. Daarna bezochten we de Knardijk. Het was koud, maar dankzij de warme chocolademelk van Jeltje op die dijk, werd eenieder warm van binnen. Het gebied is zeker de moeite waard om nog eens terug te komen. Wellicht bij het 'Burlen van de edelherten'?

Enkele markante feiten op een rij:

  • 1968 Zuidelijk Flevoland valt droog
  • 1974 Oostvaardersplassen een feit
  • 1986 Staatsnatuurmonument
  • 1989 Ramsarwetland van internationale betekenis
  • 1996 Staatsbosbeheer - Oostvaardersplassen
  • 1999 Europees diploma voor excellent beheer

door: Erdie Burema