MaarnWijzerDiverse activiteiten van MMN worden in samenwerking met MaarnWijzer georganiseerd. U kunt op de site van MaarnWijzer nog meer cursussen vinden.

 

Ridder Fulco kindernatuurpad in Maarn

Het Ridder Fulco kindernatuurpad is op 7 juni 2023 door wethouder Anouk Haaxma samen met een Ridder en jonkvrouw op 7 juni officieel geopend!
Op dit pad ga je als Ridder Fulco op avontuur en kan je allerlei opdrachten doen. Op zoek naar dieren en bomen, op je blote voeten ‘door het moeras’, riddersoep maken, zwaardvechten, van alles en nog wat! Dit natuurpad is vrij toegankelijk wanneer en zo vaak als je zelf zin hebt.

Lees hier meer : Ridder Fulco kindernatuurpad in Maarn

Op het allerlaatste nippertje had ik mij aangemeld voor de avondexcursie naar Hindersteyn in Langbroek. Gelukkig kon ik nog mee en daar heb ik geen spijt van gehad. Precies om 19.00 uur verwelkomde de gastheer, de heer Geytenbeek jr., zo’n 25 belangstellenden uit Maarn, die met elkaar waren meegereden.
Allereerst leidde hij ons naar de voorkant van het woonhuis, vroeger een woontoren die uitgebreid is met een vleugel. Er loopt een gracht (ik dacht zonder water erin) om het kasteel heen, en links ervan is het Poortgebouw met de vroegere oprijlaan.
Van hieruit liepen we het park door naar de tuin. Deze wordt onderhouden door onze gastheer, sinds kort samen met 14 enthousiaste vrijwilligers. Aan het einde van het seizoen bereiden de vrijwilligers een feestmaal van de producten uit de moestuin!
Op de tuin staan diverse nieuw opgebouwde oude kassen. De landheer ‘googlet’ glas en kasgeraamtes bij elkaar, vreselijk handig, met een prachtig resultaat. In de kassen groeien niet alleen tomaten en paprika’s, maar ook vijgen. Ook is er in 2005 gestart met het kweken van druiven in een druivenserre. Helemaal achter in het park heeft de landheer het idee van een doolhof gerealiseerd. De bedoeling van deze uit grove buxus bestaande doolhof is dat je al dwalende in het midden uitkomt; wat daar moet komen te staan, daar is de heer Geytenbeek nog niet uit.

We liepen weer richting het huis en kwamen nu langs de prachtige kronkelende slangenmuur van wel 60 meter lang. In de warme kommen van de muur groeit voornamelijk fruit tegen latwerk aan. Aan de achterkant van het huis staan twee enorm grote eiken van wel 250 jaar oud! Onze gastheer bewoont met zijn partner de bovenverdieping van het huis, zijn vader woont beneden.
Vervolgens ging het naar de Oranjerie. In de zomer staan de palmen, laurieren, agapanthussen en natuurlijk de oranjeboompjes buiten. In de winter overwinteren deze planten in de oranjerie. Nu was er dus plaats voor ons: we werden heerlijk getrakteerd door onze gastheer op koffie of thee met zalige, zelf gebakken, appeltaart met slagroom. Sommigen uit het gezelschap konden het niet laten even de deur naar het prachtig aangelegde overdekte zwembad door te gaan. Toen we na 21.30 uur weer naar buiten gingen, was het al helemaal donker. We gluurden nog even door de ramen van de prachtige tuinmanswoning, terwijl onze gastheer ons uitgeleide deed tot aan het hek.
Ik heb enorm genoten van dit vreselijk leuke uitje van Maarn-Maarsbergen Natuurlijk. Wanneer u nieuwsgierig bent naar de tuin van Hindersteyn of wanneer u deze nogmaals wilt bezoeken: op de site staat dat er op zaterdag 30 juni 2007 een open dag is. Wie weet komen we elkaar daar tegen.

Joke Lubach.