MaarnWijzerDiverse activiteiten van MMN worden in samenwerking met MaarnWijzer georganiseerd. U kunt op de site van MaarnWijzer nog meer cursussen vinden.

 

Ridder Fulco kindernatuurpad in Maarn

Het Ridder Fulco kindernatuurpad is op 7 juni 2023 door wethouder Anouk Haaxma samen met een Ridder en jonkvrouw op 7 juni officieel geopend!
Op dit pad ga je als Ridder Fulco op avontuur en kan je allerlei opdrachten doen. Op zoek naar dieren en bomen, op je blote voeten ‘door het moeras’, riddersoep maken, zwaardvechten, van alles en nog wat! Dit natuurpad is vrij toegankelijk wanneer en zo vaak als je zelf zin hebt.

Lees hier meer : Ridder Fulco kindernatuurpad in Maarn

Op 28 juni hadden we een spannende natuurtocht bij het Leersumse veld waar we met een kompas onze weg door het bos zochten. We vonden heel veel dierensporen, van reeën, dassen, konijnen en vogels. Maar we vonden ook een levendbarende hagedis en een hazelworm!

De Hazelworm is een pootloze hagedis die op een slang lijkt. Maar er zijn enkele duidelijke verschillen tussen slangen en hazelwormen:

  • Hazelwormen zijn hagedissen, zij kunnen bij gevaar hun staart afwerpen, de staart van slangen kan niet afgeworpen worden.
  • Slangen kunnen hun ogen niet sluiten, hagedissen (dus ook de hazelworm) kunnen dit wel, zij hebben beweegbare oogleden
  • Slangen hebben één enkele rij buikschubben, hazelwormen hebben vele rijen zeer kleine buikschubben. 

Ze eten regenwormen en naaktslakken. Net als andere Europese hagedissen is de hazelworm niet giftig en ongevaarlijk

Je kunt ze in Maarn ook tegenkomen op de Koeheuvels!

 

Een hazelworm zegt tegen een andere hazelworm:  "Zijn we giftig?"

"Hoezo?” vraagt de ander.

"Omdat ik op mijn tong gebeten heb" ...