MaarnWijzerDiverse activiteiten van MMN worden in samenwerking met MaarnWijzer georganiseerd. U kunt op de site van MaarnWijzer nog meer cursussen vinden.

 

Op woensdagavond 7 februari jl. kwamen ruim 20 dorpsbewoners luisteren naar een boeiende lezing van Gonda Laporte over het historische moestuincomplex van Kasteel Maarsbergen van voor de 2de wereldoorlog.

Het verhaal is opgetekend door haar vader Bob Laporte die op kasteel Maarsbergen heeft gewoond. Tuinbaas Sterk en vier tuinmannen hebben de jaren voor de oorlog een prachtige (moes)tuin complex aangelegd en onderhouden. Het is bijzonder te horen hoe efficiënt er gebruikt gemaakt werd van koeien-, paarden- en geitenmest. In de tuin stonden ook vele potplanten en de tuinmannen waren elk najaar bijna drie weken bezig om deze vaak enorme potplanten in de Orangerie te plaatsen. En dan niet te vergeten dat de Orangerie 24 uur per dag warm gestookt moest worden in de winter. Dus er was altijd werk aan de winkel voor de tuinmannen.
Helaas is door de oorlog veel verloren gegaan en is er geen geld en energie gestoken om het na de oorlog weer op te bouwen. Na de oorlog kwam de groetenboer langs en dat is gemakkelijker en misschien ook wel goedkoper. Nu is er door vrijwilligers weer het een deel van de moestuin hersteld en kunnen bezoekers onder het genot van de drankje uit de Orangerie hiervan genieten.